FAQ

Dat is gebeurt door spontane mutatie. Een plotselinge verandering in het erfelijke materiaal van de plant, waarbij de eigenschap “kleur” is veranderd van groen naar donker. Spontane mutaties zijn zeldzaam, vooral een mutatie die stabiel is en niet terug muteert naar zijn oorspronkelijke kleur. De Zamioculcas Raven is ontdekt in Zuid-Korea en is daar meerdere jaren succesvol getest op zijn stabiliteit en uiteindelijk als nieuwe variëteit geïntroduceerd in de Zamioculcas familie. Doordat Raven zo donker wordt is het juist zijn bijzondere eigenschap dat de nieuwe scheuten frisgroen beginnen en langzaam naar het donkere verkleuren. Die natuurlijke verkleuring zit dus in het DNA van de plant en is een heel bijzonder proces om te aanschouwen. De jonge groene scheuten hebben wel even de tijd nodig om donker te worden, tussen de 5 en 10 weken afhankelijk van de periode en lichtsterkte  

De Curio Aquarine Mount Everest moet een jaar lang groeien om een volwassen plant te zijn en verkoop klaar.

De Zamioculcas Emerald Palm moet eveneens een jaar lang groeien voordat deze verkoop klaar is. De groeitijd  is natuurlijk wel afhankelijk van hoe groot de plant moet zijn.

  • potmaat 14 cm: 10-12 maanden
  • potmaat 17 cm: 12-14 maanden
  • potmaat 21 cm: 15- 17 maanden

Raven wil graag lekker lang in het nest blijven. De Zamioculcas Raven, de donkerbladerige variant, groeit door zijn donkere kleur minder snel dan zijn groene broer. Het duurt ongeveer 40-50% langer voor deze plant om verkoop klaar te zijn ten opzichte van de Emerald Palm.

Onze planten worden gekweekt met behulp van de meest milieuvriendelijke technieken

  • In de kassen waar de Zamioculcas gekweekt wordt rijden elektrische heftrucks voor de aan- en afvoer van planten. Hierdoor worden er geen vervuilende uitlaatgassen aan de planten en mensen blootgesteld.
  • Het gebruikte bemestingswater wordt gerecirculeerd, gefilterd en grotendeels ontsmet. Dit voorkomt dat er vervuild water in de bodem terecht komt.
  • Er wordt zoveel mogelijk gedaan om de planten sterk en weerbaar te maken tegen ziekten en plagen. Zodoende wordt het middelen gebruik minimaal gehouden. Als er gewasbescherming nodig is, maken wij zoveel mogelijk gebruik van biologische middelen. Zo zetten wij gekko’s in om de populatie spinnen in onze kassen gering te houden. Gekko’s en spinnen eten namelijk hetzelfde voedsel, en door de inzet van gekko’s blijft de spinnenpopulatie op een natuurlijke manier onder controle. Het voordeel van gekko’s ten opzichte van spinnen is dat zij uitwerpselen achterlaten op de bladeren van de planten.

Daartoe is onze kwekerij MPS-ABC (A+) gecertificeerd.
Via https://www.volgjebloemofplant.nl/nl kunt u ook onze certificeringsstatus inzien (na het invullen van ons registratienummer 680088 of 802608).

MPS-ABC
MPS-ABC is een milieucertificaat dat aangeeft hoe duurzaam de bedrijfsvoering is van het bedrijf waar de planten geteeld worden. Dit gebeurt doormiddel van het registeren en monitoren van het verbruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, water en energie. Dit verbruik wordt vergeleken met het onafhankelijk vastgestelde en gestandaardiseerde referentieverbruik.
Het certificaat MPS ABC werkt met verschillende kwalificaties: MPS-A+, -A, -B, en -C. Hoe beter de milieuperformance is des te hoger de kwalificatie is. MPS-A+ is de hoogste kwalificatie en MPS-C de laagste. Onafhankelijke controles en productmonsters op het bedrijf waarborgen de betrouwbaarheid van het MPS-ABC certificaat. Op deze manier kunt u er op vertrouwen dat MPS-ABC gecertificeerde producten een bijdrage leveren aan een betere wereld.
Meer informatie over MPS-ABC kunt u hier vinden: https://www.my-mps.com/certificaten-producent/mps-abc

MPS GAP
MPS-ABC is het onderliggend certificaat om MPS-GAP te mogen voeren. Iedere dag houden wij het gebruik bij van onze gewasbeschermingsmiddelen, wanneer de apparatuur een onderhoudsbeurt heeft gehad en op welke manier wij met de teelt om gaat. De risico-reductie en traceerbaarheid van de planten zijn belangrijke onderdelen in de keten geworden omtrent

MPS SQ

MPS Socially Qualified (SQ) is geschikt voor bedrijven die willen laten zien dat hun producten onder goede arbeidsomstandigheden zijn geteeld. Met MPS-SQ komt u tegemoet aan de eisen van het retailkanaal. Het certificatieschema MPS-SQ bevat eisen op het gebied van gezondheid, veiligheid en arbeidsvoorwaarden.

MPS-SQ is gebaseerd op de universele rechten van de mens, de gedragscodes (Codes of Conduct) van vertegenwoordigende lokale organisaties en de internationale afspraken van ILO (International Labour Organization).

Het Nederlandse Bloemen Beraad (vertegenwoordigd door FNV Bondgenoten, Both Ends en Organisatie Latijns Amerika Activiteiten) is nauw betrokken geweest bij het implementeren van deze internationale gedragscodes (ICC) in MPS.

Om de legitimiteit te waarborgen van de sociale standaard waaraan de vakbonden en mensenrechtenorganisatie hun naam verbonden hebben, zijn er vertegenwoordigers van deze organisaties als waarnemer welkom bij de audits die op het bedrijf van de ondernemer plaatsvinden.

De Curio Aquarine Mount Everest heeft zijn mooie blauwe kleur te danken aan de waslaag die de hele plant bedekt. Deze waslaag of kalklaag is er niet alleen voor de sier maar dient ervoor om de plant te beschermen. Het is een erg functionele eigenschap, omdat de plant hierdoor sterker is en meer weerbaar tegen ziekten en plagen. Deze laag mag er dus niet afgeveegd worden. Is de waslaag eenmaal eraf komt deze niet meer terug.

Deze plant mag daarom ook niet ‘afgestoft’ worden, zoals dat wel de Zamioculcas zou doen om de plant extra mooi te houden.

 

Als de bladeren geel worden is het meestal een teken dat de stengel het niet zo goed meer doet. Dit kan komen door ouderdom of te veel water. Actie: onderaan de stengel eruit “draaien”. Zonder deze rotte stengel kan de plant zijn energie weer stoppen in het maken van een nieuwe.

Zamioculcas

Deze sterke plant kan in principe overal in het huis waar maar een beetje licht is goed uit de voeten. Toch voelt hij zich het beste op een plek die half zon half schaduw bevat. In de zomer gelieve de plant plaatsen buiten het directe zonlicht. Zomers is de zon erg sterk en direct zonlicht op de plant kan stres veroorzaken. In de winter vindt de plant een beetje meer zonlicht juist lekker.

Curio Mount Everest “Aquarine”

Deze Afrikaanse bergplant is in het wild te vinden op plekken waar het zeer droog en warm is. Zodoende voelt hij zich het beste op een plek waar veel zonlicht is. Vooral in de winter moet hij in de volle zon gezet worden

Curio Aquarine Mount Everest:

Deze makkelijke plant moet behandeld worden zoals een cactus, aldus veel licht en weinig water. Oorspronkelijk komt deze Curio uit een Afrikaans woestijngebergte en voelt zich het best in de volle zon. In de winter wanneer het minder licht is buiten raden wij aan om de plant zo veel mogelijk in de zon te zetten. Mocht de plant toch wat minder licht krijgen dan is het aangeraden om nog minder water te geven en de plant aan de droge kant te houden.

Zamioculcas Raven en Emerald Palm:

De Zamioculcas is een bewezen ‘easy care’ plant die zich op alle plekken in het huis op zijn gemak voelt. Maar zelfs de sterkste planten hebben soms wat bescherming nodig. Dat is nodig in de zomermaanden. Tijdens deze warme periode is de zon op zijn sterkst en staat de Zamioculcas dan in de volle zon kan hij verbranden. Daarom in de zomer de Zamioculcas plaatsen op half zon/half schaduw.

Zamioculcas Raven en Zamioculcas Emerald Palm

Deze planten hebben de bijzondere eigenschap dat ze ‘survivors’ zijn. De strategie van deze planten voor overleven is dat ze lang zonder water kunnen. Ze halen het benodigde water dan uit de wortelknol en bladstengels. Over het algemeen het onderstaande aanhouden:

  • Matig watergeven, aan de droge kant houden. 
  • Watergeven in de zomer is 100ml om de 14 dagen
  • Watergeven in de winter is 100ml om de 30 dagen
  • Als u twijfelt of u moet watergeven of niet, kunt u het beste nog even wachten, vooral bij donkere dagen.

 

 

Website ontwikkeld door: X-Interactive